Niet staken, maar sjoelen op De Akker

https://www.gouwekoerier.nl/nieuws/algemeen/933739/niet-staken-maar-sjoelen-op-de-akker-?fbclid=IwAR3YUg6l2XkewBlGvLUa48pVhoQVBJ2ordjGnYUXiX6lG4H7vEEIkXzvpTA

Waren veel andere scholen vrijdag leeg en uitgestorven, zo niet De Akker in Boskoop. Daar werd de superspannende finale van de schoolcompetitie sjoelen gehouden. Alle leerlingen én leerkrachten waren erbij. Om de finalisten aan te moedigen. En om te laten zien hoe leuk het is om in het onderwijs te werken.

BOSKOOP – Er wordt vrijdag ook gewoon les gegeven, maar om 13:00 uur verzamelen leerlingen en leerkrachten zich in de centrale ruimte. Daar staan alle sjoelbakken opgesteld.

Juf Lydia Nederhoff is vandaag de presentatrice. Gewapend met microfoon kondigt ze de grote finale aan van de sjoelbakcompetitie. “Ik wens jullie allemaal heel veel plezier, want dat is het allerbelangrijkste,” roept juf Lydia. Spannende muziek – het thema van Eye of The Tiger – kondigt de eerste wedstrijd aan. Alle kinderen zingen de melodie keihard mee: Ta! Tadata! Tadaaaa!”

Marit en Suus, allebei 5 jaar, zijn de finalisten bij de kleuters. Daarna volgt de wedstrijd van de winnaars van groep 3, 4 en 5: Kiruna, Jurre en Caroline. De laatste partij gaat tussen Evi, Lucas en Daan: de finalisten van groep 6, 7 en 8.

Diverse moeders houden de stand in de gaten bij de sjoelbakken. Ze zijn lid van de sportcommissie, zoals Loes van Lint. “We gingen een sportevenement op school bedenken en toen kwamen we uit op sjoelen,” vertelt Loes. “Het leek ons leuk om eens een oud-Hollands spel bij de leerlingen onder de aandacht te brengen. En dat is gelukt, de kinderen waren meteen enthousiast. Er zijn klassenwedstrijden gehouden. En nu staan de klassenwinnaars dus in de finale.”

Juf Lydia weet, als een heuse showmaster, de spanning goed op te voeren. De kinderen staan rondom de sjoelbakken heen. Sommige klimmen in hun enthousiasme op de banken. Na bloedstollende wedstrijden, waarbij door het jeugdige publiek enorm wordt meegeleefd en fanatiek aangemoedigd, volgt meteen de prijsuitreiking. Natuurlijk krijgt iedereen een medaille.

Niet alleen de kinderen, ook de juffen blijken blijken na afloop zeer voldaan. Juf Lydia Nederhoff praat nog even bij met juf Arlet van den Hoogen en juf Joyce Nomen. Was het een bewuste keuze: niet staken, maar sjoelen?

“Ja, want we hebben al geld gekregen,” zegt Lydia. “Nu willen we ons vak in een goed daglicht stellen. Door open te blijven en een leuke activiteit te doen met de kinderen.”

Joyce en Arlet denken er net zo over. “Het onderwijs is leuk,” vindt Arlet. “Oké, de werkdruk is hoog, maar de betrokkenheid is dat ook. Als leerkrachten hebben we unaniem besloten om door te werken en te laten zien hoe leuk en actief het onderwijs is.” Lydia merkt dat kinderen en ouders genieten van de sjoelwedstrijd. “Januari is best hectisch, de maand van de CITO toetsen. Het is fijn voor de leerlingen dat we ook spel en afleiding hebben.”

Door Morvenna Goudkade